What'se nya

Hysteri kring Agile Marketing

Blogginlägg Publicerad   8 november 2016

Just hemkommen från konferensen MarTech 2016 i London och något av det viktigaste jag tar med där ifrån är ALLA pratar om Agile Marketing – vilket var helt fantastiskt! Å andra sidan verkade ingen ha en susning om vad Agile Marketing faktiskt innebär. Så det är kanske mer rättvisande att säga att alla använde termen som ett hett modeord i vilket ämne de än pratade om, från strategi till innehållsskapande och marketing, snarare än att faktiskt prata om det på ett meningsfullt sätt.

Dock stack IMD-professorn Michael Wade ut när han pratade om digitala avbrott och hur Agile kommer att påverka synen på utveckling av strategier – mycket intressant och insiktsfullt i mina ögon! Klicka här för en summering av hans publikation Digital Vortex!

Det är befogat att prata om att det idag är en hysteri kring Agile Marketing, folk verkar nästan vara i paniktillstånd och tänker att om man inte hoppar på Agile-tåget NU så är man så gott som död. Tappa inte fattningen nu, men det ligger en del sanning i det. Om du inte åtminstone BÖRJAR förstå Agile och hur det kommer att påverka marknadsavdelningarna, så kommer du garanterat hamna på efterkälken.


Vad är Agile Marketing?
Agile är i sin essens en filosofi och en samling relaterade principer och metoder som ursprungligen kommer från IT-utveckling. Men Agile har utvecklats och numera kan det appliceras på varje del i en organisation – även på marknadsavdelningen. Agile passar som handen i handsken när det gäller marknadsföring på en komplex, snabbfotat marknad med empowered customers. Det förändrar både hur människor inom Marknad är organiserade samt hur de arbetar. Agile för in kundcentrering, samarbete och experimenterande i det vardagliga arbetet. Det medför förbättring av snabbhet, förutsebarhet, transparens och möjlighet till implementation av din marknadsföring. Dina medarbetare kommer att känna att de har mer kontroll över sitt arbete och bli mer benägna att ta initiativ. Låter magiskt, eller hur?

Organisationer som använder sig av Agile-driven marketing är i regel på väg bort från traditionella kampanjer som är stora, breda och långa och inriktar sig mer på mikrokampanjer. De tänker i termer av kundresor och arbetar hela tiden med att förbättra kundernas upplevelse.

Det är anmärkningsvärt hur organisationer med Agile Marketing presterar och hur nöjda deras anställda är, vilket gör det svårt för organisationer med ”den-gamla-skolans” sätt att organisera sig och arbeta, att tävla på lika villkor. Det sätter press på organisationer att initiera en transformation till Agile och det kan vara en tuff utmaning. Agile sliter sönder traditionella principer för organisationsstrukturer, styrning och arbetssätt och inför istället ett nytänkande. Att hänga med på denna transformation kräver beslutsamhet, planering och djärvt management, där management-teamet är villiga att förändra även sig själva.


Vart ska du börja för att ta er ett steg närmare Agile?

Rätt sätt att ta sig an omvandlingen till Agile är att faktiskt göra det enligt Agile-metoden. Börja smått; experimentera med en utvald del av din organisation. Lär, ta till dig, förbättra och väx fort – men under kontroll. Du kan tillämpa principerna för Agile och dess arbetssätt i ett team, eller i flera team inom samma avdelning. Men ska det växa ytterligare måste du verkligen förstå att det kräver förändringar i er verksamhet, styrning och organisation. Om du inte vidtar åtgärder på alla dessa nivåer så kommer du att hamna i en hybridsituation där ingenting är effektivt och du kommer att misslyckas – med besked.

Det finns ingen given mall för att implementera Agile på marknadsavdelningen. Varje implementering kommer att vara unik och varianterna är många. Därför behöver du noga tänka igenom hur just din organisation ska ta till sig det nya arbetssättet på bästa sätt.

 

Med tanke på hysterin kring Agile under MarTech 2016 och antalet talare som använde Agile som ett modeord trots att de inte förstått innebörden, kommer vi utan tvekan att se många företag misslyckas när de försöker implementera Agila metoder. Vi rekommenderar starkt att du gör din läxa, samlar kunskap och frågar om hjälp innan du påbörjar resan mot Agile. Vill du börja din resa redan idag? Hör av dig till oss på info@recoordinate.com.

Anders Grahn
Managing Partner at Recoordinate

 

Fyll i för uppdateringar:

tidigare inlägg:

4 simple hacks to boost sales with marketing automation

Mot kundupplevelser i världsklass

B2E is not just a trend anymore

THESE ARE THE TOP 3 CMO CHALLENGES TO BECOME A CUSTOMER CENTRIC ORGANIZATION

Robots not included: 3 simple ways to make your marketing automation technology (stay) relevant in the advanced digital age

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, vilket du accepterar genom att fortsätta använda webbplatsen